top of page

Renovace salonu k jeho 18. narozeninám

Aktualizováno: 13. 1.

Je léto roku 2022 a začínáme přemýšlet o tom, že si náš salon, do té jeho blížící se úspěšné plnoletosti a vlastně i dospělosti, zaslouží zásadní renovaci jak interiéru, tak i služeb jako takových. Dáváme si otázku, na jak dlouho bude třeba zavřít a jaký rozpočet si nastavíme. Lucka by ráda zavřela tak max. na měsíc a já kontruji, že to vidím spíše tak na měsíce tři.


Začínáme s myšlenkou vyměnit podlahové krytiny, koupit dva nové mycí boxy, nové kadeřnické obsluhy, křesílka do čekací zóny, recepci a jako novinku holičské křeslo, abychom mohli pro pánskou klientelu rozšířit služby i o úpravu vousů s holením a také aby se ve svém koutku cítili lépe, než v zámeckém a vysloveně dámsky naladěném interiéru našeho salonu. Vcelku jsme se shodli, že ty tři měsíce by mohly stačit a do nastaveného rozpočtu se vejdeme také. Takže už jenom začít :).


Do konce roku potřebujeme mít vybrané dodavatele a veškerý nábytek včetně nového kadeřnického vybavení, abychom mohli zpřesnit zatím jenom rámcový rozpočtový odhad a mohli si udělat představu o barevném ladění i uspořádání nového prostoru.


A jelikož jsme tak trochu extrémisti, co se nespokojí jen s katalogy a pár vystavenými kousky kadeřnického nábytku v showroomech prodejců tady u nás, tak sedáme k počítači k naplánování okružní cesty po továrních showroomech vybraných výrobců. Píšeme jim dopisy a plánujeme termíny návštěv. A proč to vlastně? Design nábytku sice z katalogů vybrat můžeme, ale pocit, jak bude ten který kousek působit na vjemy našich klientů, nám může přiblížit pouze jeho přímé vyzkoušení. K čemu je krásné křesílko od vyhlášeného návrháře, když v reálu design nejde ruku v ruce na jedné straně s pohodlím a na druhé s přijatelnými náklady na údržbu? K ničemu. A jelikož si naše klienty hýčkáme, nemůžeme vybírat design co je pouze působivý, ale co je i komfortní k užívání.


No, a ještě jsme ani pořádně nezačali, už nám rozpočet začíná bobtnat o první vícenáklady :D.


Domluvili jsme si návštěvu firemního showroomu Gamma Bross, Takara Belmont Italy a Maletti, všechny v Itálii, a to z důvodu jejich zastoupení i u nás v ČR a také že italštinou se zvládneme jakž takž domluvit. A jelikož tento rok a ani ten příští nám nedá prostor odjet na dovolenou, spojíme příjemné s užitečným a vezmeme alespoň tu mladší a zdržíme se v Itálii o pár dní déle.


21. září odpoledne odjíždím do Itálie sám autem a Lucka druhý den brzy ráno bere Viky letadlem, aby měla nějaký zážitek dříve, než s námi projde pro ní tou nezábavnou částí našich obchodních schůzek. Tahle pracovní cesta je takovým spojením práce a pár dní dovolené pro dceru s rodiči, protože se na ryze odpočinkovou dovolenou letos určitě nedostaneme. Starší dcera bohužel v daný termín s námi nemohla, tak alespoň takto s jednou :).



22. září ráno přijíždím k letišti v Brescia asi hodinku před příletem mých děvčat. Přistávají na čas, což je super, protože dnešní den máme hodně nabitý a navíc s dlouhým přejezdem.


Kolem deváté ráno přijíždíme do Via Giuseppe Mazzini 62 v Castiglione delle Stiviere, kde se setkáváme s naším kontaktem v Gamma Bross a už šmejdíme mezi exponáty a všechny hezky poctivě zkoušíme a zapisujeme si první kousky do předvýběru.


Před polednem vyrážíme na 150 km dlouhou cestu do Via Marino Mazzacurati, 1/4

ve Scandiano (poblíž Modeny), kde už na nás čekají v Takara Belmont Italy.


Musím napsat, že se nám v obou firmách věnovali opravdu s velkou péčí a trpělivostí, ale po dvou showroomech se zdaleka neblížíme k naší představě a začíná se nám rozplývat představa o volbě jednoho dodavatele.


V pozdních odpoledních hodinách odjíždíme do 190 km vzdáleného romantického městečka Verucchio, umístěného na jednom z vrcholků apeninského předhůří hned vedle San Marina, kde máme rezervovaný romantický hotel i privátní vstup do jeho wellness. V září tu nebyl žádný turistický ruch, prostě klídek starobylého městečka. Přitom pár minut autem jsou dostupné rušnější městečka a za 15 minut jste také na pláži u moře. Skvělá volba pro hvězdicové výlety k moři, do mořského akvária, lunaparku a dalších atrakcí vhodných i pro děti.


... ve Verucchio jsme si opravdu odpočinuli ...


23. září se vracíme zpět do Scandiano, kde máme schůzku v Maletti. Po příjezdu sice o nás kvůli šotku v interní komunikaci velké společnosti na showroomu nevěděli, tedy že dorazíme zrovna dneska, ale během chvilky se nás ujala Giulia a několikrát nás provedla celým dvoupatrovým showroomem tam a zpátky, jak jsme potřebovali.




Jak jsem již zmínil po prvním dnu, tak ani dnes v Maletti nás neoslovila žádná kolekce, kterou bychom chtěli vybavit náš salon v celém spektru. Ono by to bylo tááák pohodlné najít fajnovou kolekci co komfortem sedne naší hýčkané klientele jako prdel na hrnec. Ale nestalo se. Takže na řadu musí přijít naše kreativa, kombinování, pečlivé ladění a cit pro prostor, aby různorodé prvky k sobě nakonec ladily a výsledek předčil očekávání nás všech.


Ono také nemáme jen tak nějaký okázalý velkoměstský salón, kde image leckdy bývá více, než samotná služba. V tom našem venkovském, totiž máme na prvním místě lásku k řemeslu. A prostředím, v jakém služby poskytujeme, jenom všem projevujeme úctu za čas, který nám věnujete, abychom se mohli o vás všechny starat a naše živobytí nikdy nevyschlo jak řeka se ztraceným pramenem. Úspěch se koupit nedá, ten se musí odžít přes chyby, co nás posouvají vpřed.


Další 4 dovolenkové dny jsme s Viky podnikali výlety po pobřeží za atrakcemi, co jí naplnily spoustou zážitků a nových poznání. To nej bylo samozřejmě delfinárium, ze kterého jsem ji natočil a sestřihal docela fajn video z programu, jak jej nelze normálně shlédnout (prostřihy akcí přes vodní hladinu). V případě zájmu si ho můžete prohlédnout v našem YT kanále, když strpíte horší kvalitu videa z mobilu ;) https://youtu.be/FV2aSZzbrFI . Ale byly to i procházky po pobřeží, ruské kolo na molu, zábavný park atp.


26. září se vracíme a začínáme třídit naše poznámky z návštěvy všech tří showroomů a obracíme se na jejich české zastoupení u nás, společnost Italy Style Linea na Českomoravské 21 v Praze 9, kde se nás ujala paní Záhorská. Ta se pro nás stala pomyslným Aladinem, co nám splnil přes výrobce všechna naše přání, včetně těch naplňujících naše speciální a velmi náročné požadavky, ať již po stránce atypického čalounění, nebo po stránce provedení. Potřebovali jsme např. sladit čalounění napříč různými kolekcemi, což si žádalo schválení od vedení dotčených firem. Nebo jsme u luxusního mycího boxu vybraného pro naše nové vlasové wellness požadovali jiné ovládání masážních funkcí a pro SpaMist (parní péči) nám v Japonsku Takara zase vyrobila propojovací hadici k mycímu boxu na míru, protože jsme sice zvolili jejich technologii péče, nikoliv však i jejich mycí box atp. Zkrátka, co jsme si vymysleli, to jsme dostali. U paní Záhorské neexistovalo, že bychom museli z našich nároků slevit. Sice nám ty výmysly o poznání nafoukly rozpočet, ale dostali jsme individuální péči ve standardu, jaký sami poskytujeme a toho si strašně ceníme, protože to vynakládané úsilí moc dobře známe a chápeme, že má svojí cenu. Za tuhle významnou oporu ji náleží velké srdíčkové DĚKUJEME ♥.


V lednu 2023 začínáme obvolávat naše staré známé dodavatele a domlouváme termíny realizací a dodávek, protože jsme si stanovili počátek fyzické renovace na březen a také se nám už začalo rýsovat nové uspořádání salonu.


Abych ale nepřetrhl nit výběru nábytku, musím navázat naším dodavatelem zámeckého nábytku, který se nám velice osvědčil jak kvalitou, tak s překvapením bytelností v kadeřnickém provozu, tak i udržitelnou hodnotou.


Voláme tedy paní Ulrychové do Royal Interier, sídlícím i se showroomem v zámku Jablonná 1, Neveklově, abychom si domluvili schůzku a navázali na velmi úspěšnou spolupráci z minula.


Zámek v Jablonné - sídlo a showroom Royal Interiér

Co Vám budu povídat. Nezůstalo u jediné návštěvy zámku, protože tentokráte jsme nevybírali pouze nábytek, ale využíváme jejich nabídku i pro doplňky, jako jsou např. tapety, záclony, lampičky či umyvadlo se zrcadlem do pánského koutku, stolky do čekací zóny, věšák na kabáty a řadu dalšího. A jelikož s Luckou neplánujeme, ale tvoříme za pochodu podle citu, jak nám dílo roste pod rukama, vybíráme a objednáváme jednotlivé kousky postupně.



A co jde ruku v ruce s takovým neplánováním a tvořením za pochodu? Samozřejmě více potřebného času a jak jinak, i čím dál tím větší rozpočet, protože z obnovy pár opotřebovaných kousků najednou vzniká nejenom úplně nová tvář salonu z gruntu, ale k tomu ještě navíc i větší prostor salonu :D. Nejenže vzal za své i plánovaný termín dokončení do letních prázdnin, ale rozpočet v této fázi již atakuje dvojnásobek plánovaného a to jsme ještě ani s fyzickou renovací nezačali.


Nicméně plánování se daří, první objednávky na zakázkovou výrobu máme zadány, sádrokartonáři nám dali termín jak jsme potřebovali, takže plní optimismu začínáme připravovat náhradní prostory pro omezený provoz v době renovace a zatím nic nenasvědčuje, že na nás čekají ještě pěkné zvraty ;).


Počátkem března pro provizorní provoz vyčleňujeme jednu naší kuchyň, ve které bylo možné bez velkých zásahů zapojit na vodu i kanalizaci jeden mycí box. Stačí jenom vystěhovat nábytek, vymalovat, do podlahy vyvrtat tři díry pro přišroubování boxu k jeho bezpečnému používání, nastěhovat produktové stojany, několik kousků původního kadeřnického nábytku, vydláždit rozpracovanou terasu před dveřmi do kuchyně a můžeme to spustit.


25. - 26. března stěhujeme a 27. vítáme první zákazníci.



Tak to lehčí máme za sebou.


Je 29. března, den D. Poslední rozloučení s naším starým dobrým salonem a ......


Poslední rozloučení se starým salonem

... začínáme bourat. Pro úsporu v již tak už dvojnásobném rozpočtu se rozhodujeme ušpinit si ruce a co půjde udělat svépomocí, to si uděláme sami.


... a hned máme více místa :D ...


Kupuji si v OBI pořádnou železnou palici a pouštím se do rozebírání příček, které už nebudeme potřebovat. Po prvním dni bušení do zdi co mi síly stačily, snažíc se udělat dojem na svojí drahou polovičku coby chlapák, jehož síle jen tak nic neodolá, rychle přehodnocuji své ambice a povolávám si k ruce místní chlapíky. Ono přesvědčit poctivou pálenou tvárnici spojenou přimaštěným čížkovickým Multibatem k rozpojení a vypadnutí ze zdi není jen tak nedělní čajíček, stejně jako následně zlikvidovat vzniklou hromadu sutě odvozem do sběrného dvora. Tohle fakt není práce pro jednoho, pokud chceme dokončit renovaci ještě v tomto roce. Tady musí ego prostě stranou. Ono takovou kytičkou u Lucky zaboduji také, tak proč se nedržet osvědčeného :).


Bourací práce díky výpomoci frčí jak na másle a po večerech s Luckou pracujeme na designu nového salonu.


A je to tady zase. Líbá nás kreativní múza a zásadně překopáváme orientaci budoucího wellness, aby tohle pracoviště bylo pro nás ergonomičtější a vizuálně více propojeno se zbytkem salonu, aby jste se nám v něm necítili stísněně. To se však neobejde bez extrémního stavebního zásahu, protože, abychom získali potřebné rozměry místnosti pro instalace všeho potřebného, musíme celou kotelnu salonu, přemístit. A to nikoliv jenom s minimálními náklady přes zeď do sousedící nové technické místnosti, ale rovnou o patro výš do kotelny bytové části domu, kterou bude třeba navíc zvětšit. A když už jsme zase jednou takhle extrémní a přistupujeme k takto rozsáhlému zásahu do rozvodů vody i topení, pak nesmí jít jenom o trochu získaného místa navíc, ale ideálně musíme tuhle rozsáhlou investici přetavit i do nějaké přidané hodnoty naší služby, kterou pocítíte tzv. na vlastní kůži.


Volba padla na profesionální úpravnu vody, která naši ultra tvrdou vodu z vodovodu změkčí na ideální hodnoty, čímž více vytěžíme z pečujících přípravků při mytí vlasů, především pak v našem novém vlasovém wellness. Navíc si budeme moci dovolit i fajnovější toalety, pro které je tvrdá voda vysloveným zabijákem. Takže, proč současně zásadním způsobem nepředělat i toalety? A kolotoč s rozpočtem i časovou náročností roztáčíme opět na vyšší otáčky. Jen aby se nám pak z výsledného účtu nezamotala hlava :D.


Takže co tohle rozhodnutí obnáší? Nový plynový kotel s nový komínem, přetrubkovat vodovodní a topné potrubí, včetně plynového rozvodu nahoru do patra a z patra opět do přízemí, instalaci úpravny vody a když už, tak propojení obou kotelen, aby v případě poruchy kotle salonu, bylo možné přepojit kotel bytu pro výhřev salonu a ohřev vody do mycích boxů, abyste pokud možno nikdy nepocítili výpadek ve sníženém komfortu po dobu případné odstávky. K tomu pak kompletní přestavba toalety, kterou při té příležitosti rozšíříme na dvě s osazenými japonskými mísami TOTO, doplněné o bezdotykové splachování, bezdotykovou umyvadlovou baterii a bezdotykové rozsvěcení a zhasínání, čímž vylepšíme hygienický standard v prevenci proti Covidu a dalším přenosným chorobám. A že ta sranda nebude levná nám je jasné, ale dělat kompromisy, které by nás mohly v novém provozu trvale trápit, nám nedává smysl. Takže pouštíme žilou a z nedotknutelné rezervy pro horší časy děláme rezervu dotknutelnou. Rozhodně lepší, než tyhle vícenáklady ještě prodražit úvěrem v době, kdy úrokové sazby teprve začínají nesměle klesat a jsou stále ještě hodně vysoko.


RESUMÉ PRVNÍHO PŘÍPRAVNÉHO ROKU

+

  • Máme objednáno 80% nového nábytku a vybavení.

  • Máme za sebou bourací práce.

  • Zajistili jsme omezený provoz v náhradních prostorách.

  • Dokončili jsme design nové podoby salonu.

  • Vybrali jsme dodavatele produktů pro rozšířené služby.

-

  • Nevejdeme se s uzavřením salonu do plánovaných max. 3 měsíců.

  • Plánovaný rozpočet překračujeme v tuto chvíli už o více jak dvojnásobek, protože jsme přistoupili k renovaci kompletní a k přestěhování celé kotelny do patra.


Květen 2023


Konečně začínáme také něco budovat, ne jenom bourat :D. Přijíždějí sádrokartonáři a pouští se do práce.


Rušíme našimi klienty tolik oblíbený strop v čekací zóně s vymalovaným nebem, který musí ustoupit nové oddělující příčce mezi obsluhou pro pány a obsluhami pro dámy. Pro odhlučnění kanalizačních stoupaček ve zdi, ke které budou nově přesunuty obsluhy, necháváme zhotovit předsazenou stěnu s akustickou izolací. Dále pak potřebujeme nový strop v bývalé kotelně, aby se mohl po vybourání příčky napojit na strop v bývalé hale a také nové příčky na toaletě, kterou porcujeme na dvě buňky. Jo, a abych nezapomněl, tak jsme svépomocí ještě obnažili kanalizační stoupačky ve zdi, obalili trubky výkonnou akustickou izolací a celek pak ještě uzavřeli speciálními akustickými deskami do jakéhosi kastlíku. Ta izolace na pár metrů trubek sice přišla na cca. patnáct tisíc, ale spolu s akustickou izolací v SDK příčce a akustickým sádrokartonem je výsledný útlum 100%.



Ty které zajímá, proč jsou ty sádrokartonové desky tak barevné: bílý = normál, červený = protipožární, zelený = odolný vlhkosti, fialový = s akustickým útlumem.


Sádrokartonáři jedou jako by jim hořela koudel u zadku a my s jejich dechem na zádech sotva stíháme tahat novou elektriku, vodu i kanalizaci před záklopem nosných konstrukcí. Tahle část nám běží až překvapivě bez komplikací ve všech směrech. Nicméně jsme na začátku a skutečné výzvy nás teprve čekají.


Červen 2023


Začínáme tedy s novými přípojkami mycích boxů v podlaze a také pracovat na prostoru budoucího vlasového wellness přípravou nových rozvodů inženýrských sítí, včetně přípravy přesunutí kotelny do patra. No, a aby té instalatéřiny nebylo málo, ještě musíme kvůli pánskému koutku a nové recepci zrušit dva podlahové radiátory a přesunout je v podobě stěnových do rohů po stranách vchodových dveří. Tuhle část rozvodů si pro úsporu děláme sami. Odborníkovi jsme nechali přesun kotelny do patra se stoupačkami.



Akorát nám dorazily záchodové moduly, tak nám je náš skvělý instalatér může rovnou nainstalovat, když už u nás dělá na topení a vodě.


Osazení záchodových modulů

Mezi tím jsem udělal přípravu vzduchotechniky a i když by to na toaletách nebylo vysloveně nevkusné, i tak jsem obalil další stoupačku z patra akustickou izolací, která nám z role ještě zbyla.


Změn se dočkala i elektroinstalace, která se musela předělat pro více zdrojů osvětlení, stejně jako pro instalaci spínacích senzorů a pro ovládání bezdotykového splachování a bezdotykové vodovodní baterie u umyvadla.


Konečně mohu znovu povolat sádrokartonáře, aby mohly dokončit příčky a zaklopit záchodové moduly.


A jelikož potřebujeme tlačit události kupředu, hledám v Lucčiném diáři nějakou skulinku, do které bych vecpal společnou cestu po obkladech, abychom mohli objednat obkladače, kteří již nějakou dobu čekají, až budeme mít pro ně vše připravené.


Běží nám už Červenec a ještě jsme moc nepokročili po stránce nových služeb. Obvolávám tedy obchodní zástupce vytipovaných značek a domlouváme individuální prezentace a workshopy, abychom se blíže seznámili s vybranými produktovými řadami a mohli tak učinit definitivní rozhodnutí, jaké produkty budou pro náš záměr nejvhodnější a pro naše klienty skutečně přínosné. Ačkoliv jsme doposud měli naše služby postavené výhradně na značce L'Oréal Professionnel, nyní musíme své produktové portfolio rozšířit o ty funkční produkty, které L'Oréal pokrýt nedokáže. Týká se to především nového vlasového wellness a pečující kosmetiky pro muže.


... něco se ukázalo jako slepá cesta, něco naopak jako trefa do černého ...


Vedle volby samotné kosmetiky ale také nezapomínáme na naše vzdělávání ve vztahu k zavedení nových služeb, takže se pilně školíme a vzděláváme v trichologii, učíme se technologické postupy pro vybrané produkty a v neposlední řadě nám paní Záhorská z Italy Style Linea operativně domluvila školení od Takary Belmont na japonské SPA procedury v páře pro naše vlasové wellness. A jak se říká, že připraveným štěstí přeje, nemuseli jsme za školením letět do Japonska, protože shodou okolností v tento čas ve Frankfurtu nad Mohanem Japonci certifikovali prvního školitele pro Evropu a tak jsme ušetřili balík peněz za výlet do Japonska, byť by byl nepochybně úžasný, a frčeli jsme do blízkého Frankfurtu.


... školící den strávený v Takaře Belmont byl úžasně inspirativní ...

Školení Yuma SPA péče v Takara Belmont

Překulili jsme se do letních prázdninových měsíců a zdárně se posunujeme kupředu bez větších komplikací, takže jsme nabušení novými znalostmi a plní velkého optimismu a nadšení z blížícího se otevření v novém.


Dokonce už máme od obou dodavatelů i potvrzený objednaný nábytek, že už dorazil do České republiky a nyní jenom čeká na náš pokyn k závozu. Zkrátka ideál.


Finišujeme na stupínku vlasového wellness a na nádrži pro instalaci fontány, kterou pro nás na zakázku vyrábí jedna sochařská manufaktura v Číně (v Evropě bychom se nedoplatili, ty nabídky byly prostě neakceptovatelné). Hledal jsem způsob, čím našim klientů nahradíme ztrátu oblíbeného malovaného stropu a myšlenka vodního interiérového prvku se vysloveně u wellnessu nabízela. A jelikož své múzy nesvazujeme a neváháme se pouštět i do extrémních dobrodružství, musela fontána svojí podstatou ladit s našimi službami. Takže, jaké jiné téma by měla mít, než mytí vlasů :)?


Fontána


Trochu se vrátím v čase, jelikož výběr zhotovitele a objednávku jsem vytvořil již před pár měsíci, protože mimoevropská výroba si vyžádá větší časovou náročnost jak při samotných jednáních výhradně korespondencí, tak hlavně v rámci dopravy a importních procedur. Už jenom doprava byla v předpokladu 50 dní, pokud by se po cestě nic nepředvídatelného nepřihodilo. A otevřít nový prostor bez tohoto klíčového doplňku je nepřijatelné. Bylo by to stejné, jako předat Rolls-Royce bez sošky na kapotě, že dorazí později :D. Zkrátka nepřijatelné.


Takže si takhle v noci sedím a dopisuji si s obchodníkem v Číně ohledně detailů objednávky. Ujišťuji se, že nám vyrobí napojení odpovídající evropským průměrům hadic, že zvládnou napodobit podobu původně plánovaného bronzu, který jsme pro nemalou úsporu nákladů při dopravě nahradili mosazí, která je však hodně žlutá. Rozdíl ve váze fontány mezi odlitím z bronzu a odlitím z mosazi byl v ceně dopravy pětinásobný a doprava by tak atakovala cenu samotné fontány. Opět to ale bylo šťastné vedení osudu, protože nižší váha mosazi se ukázala i jako praktická pro manipulaci s fontánou v interiéru bez potřeby pomáhat si nějakou zvedací technikou. Několikrát do roka tak budeme moci fontánu z nádrže sundat a nádrž pořádně vyčistit, což by s bronzovou sochou bylo dost komplikované.


Posílám závaznou objednávku a s odvahou mi vlastní, kdy mi intuice neposílá žádná varování, platím 50% zálohu předem nějaké manufaktuře v Číně :D. Ne, že bych nepřipouštěl riziko ztráty nemalé částky, ale to riziko jsem prostě přijal s tím, že jsem si o dodavateli dohledal možné maximum a zvolil jej podle zjištěného.


A tady musím opravdu dát velké uznání, protože s přihlédnutím k určitým specifikům asijské kultury v komunikaci a ve smyslu pro detail při práci, který ne vždy sami od sebe řeší, ta spolupráce byla perfektní po všech stránkách. Cokoliv jsem si vymyslel, to nebyl problém. Cokoliv jsem chtěl upravit, to obratem upravili. A když vezmu tu vzdálenost a nespočet příležitostí, jak se může cokoliv zkomplikovat při dopravě, tak fontána dorazila prostřednictvím DHL přesně na smluvní den, i kdy ji odesílali s téměř desetidenním zpožděním oproti očekávané délce přepravy. A co bylo pro mne vysloveným šokem, že nám fontánu doručili až ke dveřím, aniž bychom byli nucení řešit dovozní proceduru sami. Zkrátka full servis s doručením ke dveřím na čas. Když si vezmu podmínky, v jakých pracují a takto jim klape byznys do celého světa, tak je to vztyčený prostředníček všem dodavatelům na západě, u kterých máme jako zákazníci málo co skladem k okamžitému odběru a termíny dodání do pěti či deseti dní jsou pouhé předpoklady, kdy nám obchodník není schopný zaručit, že mu produkt výrobce či velkoobchodník v daném čase dodá a bude nám ho moci doručit. Dokonce i kvalita samotné sochy je super a poměr cena vs. kvalita je v neprospěch ceny. Tahle fontána by v konkurenci s prstem v nose ustála i vyšší cenu.

...a takto se rodila naše Lady :) ...


Ale vraťme se v čase opět na aktuální místo časové osy.


Jsme tedy stále v červenci a objednáváme jak podlahové krytiny, tak výrobu prosklené příčky pro vlasové wellness. Také vstupujeme do jednání ohledně dodávky a instalace na samém počátku zmíněné velkokapacitní úpravny vody pro snížení její tvrdosti, která bude instalována v rozšířené kotelně v patře, kam jsme přesunuli kotelnu z kadeřnictví.


A už začínáme ukrajovat ze srpna. Avanti Floors nám zaváží podlahovou krytinu a finišujeme na smlouvě o dodávce elektrochromatického stínění prosklené příčky vlasového wellness. Bohužel se nám nyní poněkud pozastavil spád prací díky čekání na volné kapacity dodavatelských firem, takže toto období vyplňujeme vzděláváním a trénováním nových pracovních postupů. Náladu nám zlepšuje avízo kurýra DHL, že nám veze rozměrnou zásilku. Dorazila fontána přesně na den přesně, tak ji hned vybalujeme, abychom mohli podle ní navrhnout a nechat vyrobit nosník do vodní nádrže.


Máme nalepené moc fajnové tapety a i když se nám tak trochu zadrhl výběr podlahářů tlačíme to co jen můžeme. První byli moc velké fajnovky a druzí zase neuměli zbrousit povrch a udělat si před lepením potřebnou přípravu. Třetí alespoň na férovku přiznali, že si netroufají na složitost podmínek u naší podlahy s podlahovými radiátory, protože bylo třeba se výškově trefit na jejich hranu, což se dá nazvat takovým meisterstückem. Obkladači nám ale doporučili jednu rodinnou podlahářskou firmu a hned nebyl žádný problém a ani jsme se na podpatku nestihli otočit, a už bylo půl podlahy položeno s perfektním napasováním k podlahovým radiátorům.

... cokoliv se teď udělá, je už vidět a to je tak naplňující ...

Když už vidíme tapety a podlahovou krytinu v prostoru, začínáme hledat křesílka do čekací zóny a dekorativní doplňky.


Překročený rozpočet s vysychající rezervou a potřeba stihnout vánoční sezónu nás nutí poohlédnout se po nábytku, který si ještě budeme moci dovolit a hlavně, který nám dodají max. do měsíce, což u Royal nábytku by už nebylo možné z obou důvodů. Po nocích tedy sjíždím internet, tipuji možnosti a ty pak konzultuji s Luckou ve chvílích jejího volna, třeba, když ji vypadne nějaká zákaznice pro nemoc a pod.


Casa Padrino

Když už to začalo vypadat na zlo velkého kompromisu v designu i požadované kvalitě, objevil jsem v Německu velmi zajímavého obchodníka s luxusnějším i zámeckým nábytkem s velkým showroomem v malém zámečku, tak jako to má Royal u nás, byť jeho zámeček i úroveň prezentace zdaleka nedosahovala úrovně našeho Royalu.


Je to jediná možnost co máme, jak si vybrat z fyzické nabídky a rovnou nakoupit, takže si Lucka přeobjednává jeden celý den a po domluvené schůzce na otočku vyrážíme do 650 km vzdáleného Essenu.


Skladem náš předvýběr z e-shopu sice neměli, ale i tak nám slíbili zakázkovou výrobu s vybraným čalouněním do 1 měsíce, pokud si dopravu zajistíme od nich sami. Takže jsme si plácli a spokojeni se vracíme s pocitem dobře odvedené práce :).


Počátkem září jsme dotáhli do zdárného konce ideální specifikaci elektrochromatického stínění a posíláme objednávku realizace.


V září si k nám ale našla cestu i smůla. Nechali jsme si dodat první kousky nábytku. A po rozbalení moc fajnové umyvadlové skříňky pro pánskou obsluhu zjišťujeme vadné probarvení skleněné desky, kterou reklamujeme a musíme doufat, že novou nám Italové pošlou co nejdříve. Italové se pochlapili a novou desku nám vyrobili a dodali opravdu expresně, ale hned po té se při kompletaci umyvadlové skříňky projevila další výrobní vada, tentokráte na samotném keramickém korýtku, které dnem propouštělo vodu, pravděpodobně nedostatečně vypálenou glazurou. A aby toho nebylo málo, tak do třetice se projevila i vada na upevňovacím šroubu páčky vodovodní baterie, takže co se na pánské obsluze mohlo pokazit, to se pokazilo.


Náladu si spravujeme dokončením specifikace zakázkových záclon a jejich objednávkou.


Také nám právě dorazila dodávka dvou kuchyňských linek, jejichž sestavení si uděláme sami, protože zaplatit bez mála 10.000 Kč za smontování každého jednoho metru linky, jak si svojí práci cení montéři, je fakt cena hraničící s nenažraností. Nemám nic proti dobrému ohodnocení práce, ale jeden den montérské práce pro dva lidi, jejichž jediným nákladem je obousměrná doprava do 100 km, prostě nemá hodnotu 35.000 Kč. Sice jsme s Luckou kuchyňskou linku ještě nikdy neskládali, ale práce se nebojíme, stejně jako poznávání nového, takže jsme si vyhrnuli rukávy a pustili do montáže. Jako úplní začátečníci jsme obě linky skládali od rána do večera dva dny a třetí den jsem během pár hodinek dodělal i jejich osvětlení. Trochu jsme tápali s instalací vestavěné myčky nádobí v samém kraji linky, ale i to jsme nakonec zvládli. Sice asi ne podle odborného úhlu pohledu, ale opticky i funkčně je výsledek stoprocentní :). Krásně ušetřených pětatřicet, ne? ;)


Stavíme kuchyňskou linku

No a jsme v polovině září. A i když víme, že některé později objednané kousky nábytku nebudou ještě dodány, potřebujeme stanovit termín otevření a rozeslat pozvánky pro slavnostní přestřižení pásky. V Royal Interiéru domlouváme zápůjčku chybějících kousků, reklamovanou pánskou obsluhu s umyvadlem pouze naaranžujeme pro vizuální efekt a budeme se modlit, aby instalaci prosklené příčky s elektrochromatickým stíněním nic nezkomplikovalo a vše se podařilo na první dobrou dva dny před slavností.


Takže 9.10.2023 stanovujeme jako den "D", ať se děje co se děje, i kdyby z nebe trakaře padaly.


Posíláme pozvánky všem dodavatelům u nás i v zahraničí a začínáme plánovat pohoštění, fotografa, atp.


Je říjen a stříháme pomyslný metr blížícího se otevření. Mija-Therm jak slíbila v termínu instaluje prosklenou příčku a Ugo Média hned druhý den ráno, dva dny před slavnostním otevřením, má přijet instalovat elektrochromatické stínění.


Ráno zvoní telefon a technici jsou už před bránou. Beru klíče a jdu jim otevřít salon. Jenomže osud se rozhodl prověřit naší odolnost a jak postupujeme salonem do jeho zadní části, otevírá se nám zkáza v podobě jezera na podlaze a vodopádu ze stropu z nějakého prasklého potrubí v patře.



Nemusím asi moc barvitě popisovat, jak tohle na nás dolehlo. Vánoční sezóna fuč. Slavnostní otevření s novináři fuč. Tržby fuč. Veškeré to úsilí všechno stihnout včas také fuč. Lucku to úplně zdrblo a 4 dny mi probrečela v zoufalství. Já rušil catering, obvolával s omluvou pozvané hosty a začal řešit problém s pojišťovnou, která se zrovna moc dobrým parťákem v nouzi neukázala. To, že máme v celém domě vypnutou vodu, protože místo úniku vody nebylo zřejmé (v patře ani náznak vlhkosti na zdech či podlaze), že nám stojí provozovna (i ta provizorní) jako hlavní zdroj příjmů, že v domě pečujeme o mojí sestru v kómatu, nic pro pojišťovnu neznamenalo a čekali jsme deset dní, než se vůbec ukázal likvidátor. A jejich asistenční služba s námi jednala s takovou přezíravostí hraničící s arogancí bez špetky empatie, že jsem si musel klást otázku, proč tyhle lidi vůbec takovou práci chtějí dělat, když jim nejde o primární cíl ulevit lidem v zoufalých situacích, do kterých se nedostali vlastní nezodpovědností. Rozhodně vážně zvážím po uzavření tohoto případu setrvání u této pojišťovny. Ještě uvidíme, jak se postaví k samotné likvidaci všech vzniklých škod.


V prvé řadě jsem musel zajistit, abychom pro klienty udrželi provoz a nemuseli jim rušit objednávky. Měli jsme 5 dní k dobru pro uvítání prvního klienta v novém, takže se vzdáváme myšlenky na slavnostní otevření s publicitou a přistupujeme k přesunutí provizorního provozu již do nového, protože v přízemí můžeme vodu nechat puštěnou.


Takže mým úkolem je oddělit poškozenou zadní část salonu od nedotčené části prachotěsnou příčkou, abychom ochránili od stavebního prachu tapety, záclony a vůbec všechno nové vybavení. V prvé řadě volám do Mija-Therm s prosíkem o demontáž příčky, co nám před dvěma dny nainstalovali, což je čiré zoufalství. A pak následuje trocha kreativního přemýšlení, návštěva stavebnin a voilà, prachotěsné příčky se rodí pod rukama, jako bych se jimi živil celý svůj život, dokonce i s dvojitými dveřmi na zip pro zajištění průchodu na toalety :D.



Tím máme vyřešený problém, jak nerušit objednávky a současně pracovat na odhalení úniku vody a na opravu všeho poškozeného.


Tady má práce končí a nezbývá než čekat na likvidátora pojišťovny, aby posvětil odeslání křišťálového lustru ke specialistovy na renovace, protože zjevně došlo k zaplavení elektriky a korozi vnitřní konstrukce lustru.


Když už se likvidátorovi uráčilo s velkým osobním nasazením dorazit a nafotit si způsobené škody, mohly věci opět nabrat nějaký ten spád a tak se sundala záclona, lustr jsem odvezl k renovaci, začalo kuchání nového poškozeného stropu, výměna poškozené akustické izolace odpadního potrubí, přidělání nových sádrokartonů, úklid od stavebního prachu, vymalování, demontáž prachotěsných příček, opětovné osazení prosklené příčky, přivezení opraveného lustru a jeho pověšení, pověšení záclony, instalování demontované fontány a závěrečný úklid.


Konečně můžeme nechat nainstalovat elektrochromatické stínění a tak volám do Ugo Media s prosbou o najití v jejich diáři co možná nejbližšího volného místečka pro nás.


... parádní technologická vychytávka, nad kterou všichni žasnou :D ...


Počátkem listopadu máme konečně hotovo a byť bez slavnostního otevření s wau efektem, začal nový salon vítat naše klienty v plné parádě.


... před renovací ...


... po renovaci s + 20 m2 navíc ...


Máme za sebou:

  • 9 měsíců plánování

  • 9 měsíců samotné renovace

  • přes 10.000 naježděných kilometrů

  • 2,5 krát překročený prvotní rozpočet

  • já si při bourání vysloužil tenisový loket

  • Lucka si zase od příklepu odnesla z renovace pohmožděné zápěstí


Na renovaci s námi významně spolupracovali:

  • Tým zedníků Tomáše Hrubého z Čížkovic

  • Rodinný podnik podlahářů pana Rohlíka z Libochovic

  • Instalatér Pavel Jirák ze Žitenic

  • Rodinný podnik sádrokartonáře pana Suchého z Litoměřic

  • Magda Fidlerová z Týnce nad Sázavou - tapetářské práce

  • Avanti Floors - podlahové krytiny v Praze

  • Royal Interiér paní Ulrychové ze zámku Jablonná - zámecký nábytek

  • Casa Padrino v Essenu (D) - luxusní nábytek do čekací zóny

  • Italy Style Linea v Praze - kadeřnický nábytek a technologie pro vlasové wellness

  • Maletti - showroom kadeřnického nábytku v Itálii

  • Takara Belmont - showroom kadeřnického nábytku v Itálii

  • Takara Belmont - školící středisko ve Frankfurtu nad Mohanem

  • Gamma & Bross - showroom kadeřnického nábytku v Itálii

  • Baoding Arturban Sculpture Craft Sales Co. v Číně - zhotovení fontány

  • Kovoplasty z Lovosic - výroba zásobníku vody pro fontánu

  • Mija-Therm z Rapotína - prosklená příčka

  • Ugo-Media z Prahy - elektrochromatické stínění prosklené příčky

  • Potichu - zvukové izolace z Kolína - odhlučení kanalizačních stoupaček

  • ESCAD Trade - bezpečnostní inteligentní kamerový systém

  • DELSO Interiéry z Prahy - elektricky polohovací stolek pro trichologický mikroskop

  • Energo Průmyslové Stavby z Litoměřic - úpravna vody

  • KLIMAVEX CZ z Prahy - decentrální rekuperační jednotka pro vlasové wellness

  • Dřevotep Plus z Teplic - výroba kopie stávajících dveří pro rozšiřující box toalety

  • MYONE z Prahy - školení

  • SP Venture z Prahy - školení

  • a další drobní dodavatelé


A stálo to vůbec za to, takhle se dřít a nezadat renovaci na klíč firmě a design salonu svěřit návrhářům?


Rozhodně stálo! Jsme unavení, fakt udření, ale celý proces jsme měli plně pod kontrolou a mohli jsme si operativně měnit věci, aniž bychom tím vytvářeli zmatky realizační firmě a rozbíjeli představy návrhářů svými amatérskými zásahy, což z duše nenávidí :).


Navíc jsme u takovéto investice ušetřili více, než bychom si za tu dobu čistého po zdanění sami vydělali. Proto jsme si mohli dovolit pro vás klienty investovat do výjimečného luxusu, i když jsme jenom malým venkovským rodinným salonem. Osobně jsme poznali celou řadu báječných řemeslníků, protože jsme s nimi tvořili společné dílo. Naučili jsme se mnoha novým věcem a také troufám si napsat, že tohle společné dílo je symbolem síly i odhodlanosti naší rodiny v podnikání, navzdory Covidu, navzdory drahým energiím a stále dražším dodávkám materiálu a prodejních produktů od dodavatelů, a v tuhle dobu i navzdory daňovému balíčku s přesunem do 21% DPH a se zvýšenými odvody. Nic z toho nás v naší práci nemůže zastavit, natož ohrozit. Jsme rodinná firma a rodinu jen tak nic nepoloží :).


Umíme si vážit toho co máme a vážíme si i času, který nám věnujete vy, naši klienti, abychom vás mohli u nás obsloužit a díky tomu stabilně prosperovat. Řada z vás k nám jezdí i přes stovku kilometrů, což jsou tři hodinky na cestě a mnohdy i více. To spolu s časem stráveným u nás dělá 6 a více hodin vašeho času a to je pro nás tím největším možným uznáním, protože čas je dneska hodně cenný. Za to si zasloužíte dostávat od nás to nejlepší, co dokážeme a my se o to s velkým nasazením už 18 let snažíme.


Tenhle nádherný salon je naším společným dílem, protože bez vaší přízně k nám i k našim službám, bychom jej pro vás neměli šanci sami udržitelně vybudovat.


Moc děkujeme a pojďme si ho spolu náležitě užívat :) ♥


Lubomír


225 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page