top of page

Historie salonu

Aktualizováno: 5. 4.

Píše se rok 2005.

Lucce pomalu končí mateřská a tak je po odstěhování se z Prahy na venkov otázka jejího návratu ke kadeřnickým nůžkám žhavým domácím tématem :). Pátráme v okolí po nějakém kadeřnickém salonu, co by uměl vytvořit Lucce podmínky pro růst, ale široko daleko žádný takový nenacházíme a dojíždět každý den do Prahy jsme si nedovedli z dlouhodobého hlediska vůbec představit. No a tak se na stůl položila karta možnosti vyzkoušet otevřít své kadeřnictví a buď to vyjde, nebo ne. A Praha tu jako možnost bude stále ;).


Lucka si tedy nebyla tímto plánem vůbec jistá a tak, abych nenechal nahlodávat její váhavé odhodlání pochybnostmi moc dlouho, koupil jsem ji k narozením zámecký nábytek pro start její nové profesní etapy. Měl jsem našetřeno kolem sto tisíce korun, což nebylo na rozjetí provozovny Bůh ví kolik, ale lepší než větev v oku nebo úvěr u banky.


Vzali jsme to jako výzvu v době, kdy po internetu kolovaly názory, že začít podnikat bez velkého zadlužení se už nedá. Tak jsme sedli ke stolu a začali vařit plán z ingrediencí, které jsme měli dostupné.


Museli jsme v prvé řadě přijmout klíčové strategické rozhodnutí, jestli si najdeme nějaké levnější prostory k pronájmu v Litoměřicích, nejbližším větším městě, nebo to riskneme a zkusíme přesvědčit potenciální klientelu, že bude stát za to k nám dojíždět do Čížkovic.


Rozhodnutí nakonec rozčísl rozpočet. Větším rizikem v danou chvíli nám přišlo platit někde nájem bez jistoty, že ho ze začínajících tržeb nebudeme dotovat z investičního rozpočtu a když nám to nepůjde doma, nebudeme tak alespoň přicházet ještě o poslední zbytky úspor.


Takže rozhodnuto. Rušíme ložnici a přestavujeme ji na kadeřnictví. Hygiena si vymínila zákaznický záchod, tak jsme z naší šatny pod schodištěm udělali záchod. Vymínila si i vzduchotechniku, udělali jsme odvětrání kadeřnictví do prostoru půdy. Vstupní chodbu jsme přepažili dveřmi do zbytku bytu, do bývalé ložnice jsme protáhli vodu a kanalizaci z nového záchodu a požádali stavební úřad o schválení změny užívání části domu na kadeřnickou provozovnu.


Salon to zrovna zdaleka nebyl, alespoň v našem měřítku, ale solidní vesnické kadeřnictví s rodinnou atmosférou určitě :).


Nábytek přišel na cca. 60.000 Kč a těch zbývajících třicet spolykaly stavební úpravy a nákup prvního zboží.


A je to. Začínáme :D. Máme své malé kadeřnictví v zámeckém stylu s jednou poličkou šampónů L'Oréal Professionnel a trochou tub barev Majirel v nejčastěji žádaných odstínech.


Nazvali jsme jej Elisabeth, po naší prvorozené dcerce :)


Aby se o nás co nejvíce lidí dozvědělo, připravili jsme slavnostní otevření s přestřihnutím pásky starostou obce, měli jsme hosta Hanku Kynychovou, pro každého co přišel jsme měli přípitek a minidortíčky a nechyběly ani podklady pro reaktory místních lovosických a litoměřických novin.

No, ideál to zvenčí zrovna není, ale co se dá udělat se starým statkem s jednou kapsou prázdnou, a s druhou vyždímanou investicí do kadeřnictví? Ale účast byla neskutečná. Přišlo celkem asi dvě stě lidí, kteří stáli ve trojstupu i podél silnice a trpělivě v občasné přeháňce čekali, až se prochladlí a promočení dostanou dovnitř na okouknutí těch Pražáků, co si jim sem jdou dělat salon :D. Ani první Mekáč v Praze snad takovou pozornost nevyvolal, jako náš první nesmělý krůček do světa kadeřnického podnikání. Prostě neskutečné a šílené. Tohle fakt vyšlo na jedničku.


... a máme první objednávku :) ...

- vlevo naše Elisabeth češe dcerku klientky, když se Lucka věnuje její mamince -

Lucka s Elisabeth pečující o své klientky

Asi teď každého zajímá, jak se nám dařilo. Vzdorovali jsme zdatně místnímu sázkovému kurzu, kdy místní uzavírali sázky, kolik měsíců to ti Pražáci s tím svým salóóónem vydrží než zavřou. Neměli jsme velká očekávání, takže místo nějakého zklamání či frustrace jsme si vážili každé utržené koruny a vytrvale jsme pracovali na prezentaci a co možná nejlepších referencích od každého, kdo se u nás nechal obsloužit.


Dneska chce každý všechno rychle, ale my jsme považovali za úspěch, když jsme začali počítat denní tržby ve výši dvou stovek. První pětistovku jsme oslavili šampaňským a když jsme se v běhu času propracovali k tisícovce, bylo to něco neskutečného a byli jsme šťastní, že jsme to dokázali s tím málem co jsme měli a hlavně bez zadlužení. Možná by to větší investice z půjčky mohla urychlit, ale nebo také ne. To, že nám trvalo Lucce naplnit kapacitu celé dva roky bylo z odstupem času jenom dobře. Učili jsme se za pochodu přes chyby začátečníků a ty, díky té pozvolnosti, nebyly zase moc vidět. Nebyly to zrovna snadné dva roky a museli jsme opravdu hodně počítat a v mnohém se hodně uskrovnit, ale jak se píše v pohádkách, za štěstím umetené cestičky zpravidla nevedou. A my si tu svojí pohádku právě prožíváme. Nasloucháme naším klientkám a zlepšujeme se, jak to jenom jde. Spád jsme začali nabírat po prvních zoufalých klientkách, co vyčerpaly všechny místní možnosti, a kterým Lucka vyřešila vážné problémy s vlasy. To byl okamžik zlomu, kdy se začala klientela rozrůstat na těch správných referencích postavených na profesionalitě a kvalitě.


V tomto období také získáváme od společnosti L'Oréal pro náš salon označení "Salon Expert - silver"


Po dvou letech už máme stabilní klientelu a v 18 m2 naší ložnice již začíná být poněkud těsno. Takže, pokud chceme zachovat nastavený komfort pro naše klienty, musíme nějak zvětšit plochu našeho kadeřnictví. A jelikož se nám oběma finančně docela slušně daří a neutrácíme, máme docela našetřeno. Navíc rodiče přišli s nabídkou podpory, pokud bychom se rozhodli pro rekonstrukci bývalé stodoly, která by byla samozřejmě nad naše stávající možnosti. Ono ta stodola totiž nebyla žádným drobečkem :).


S radostí nabídku přijímáme a pouštíme se do projektu a následné renovace, ze které se nakonec vyklubala zcela nová stavba od základů. Jak už to ale u staveb bývá, do rozpočtu se nám celá stavba nevešla a tak se dodělání, alespoň té nejnutnější části určené pro salon, bez úvěru neobešlo. Takže se pouštíme do prvního rozpočtově pečlivě zváženého zadlužení, bez kterého by se stěhování salonu nekonalo.



V září 2008 máme hotovo a stěhujeme naše ložnicové kadeřnictví do nového stometrového prostoru, ve kterém už označení "salon" vystihuje posun jak v poskytovaném komfortu, tak i v našich službách. Design jsme neměnili, jenom jsme stávající nábytek doplnili o další sedačky do čekací zóny, o produktové stojany a o recepci s přípravou nápojů.



V únoru 2009 náš rozvoj natolik zaujal zástupce společnosti L'Oréal, že náš salon povýšil nejenom na "Salon Expert - gold", ale současně byl zařazen mezi desítku exkluzivních salónů v ČR, reprezentujících to nejlepší z kadeřnické péče s produkty L'Oréal Professionnel, pro které L'Oréal připravil koncept "Hair Expert Studio".


Mapa klientely salónu Elisabeth

Kadeřnická a kosmetická praxe

K této příležitosti odborný časopis Kadeřnická a kosmetická praxe v březnovém vydání o našem salonu na celé dvoustraně napsal článek "Kde se klientky cítí jako královny".


Byli jsme jediným Hair Expert Studiem, které nebylo v centrech velkých měst na hlavních třídách. Reprezentovali jsme naší vizi, že salónní a vysoce odborná služba může být poskytována i v prostředí venkova.


Následuje řada úspěšných let práce, vzdělávání u nás i v zahraničí a věnování se vlastním drobným charitativním projektům. Ale prošli jsme si také i pár slepých uliček v podobě rozšíření služeb o kosmetiku, manikúru a pedikúru, které skončily v propadlišti dějin pro osobnostní nesoulad spolupracujících s naší filosofií kvality poskytovaných služeb. Těchto slepých uliček, co nás stály hodně času i peněz, ale v žádném případě nelitujeme. Hodně nás po manažerské stránce naučily.


V létě 2018, vstupem naší dcery Elisabeth do rodinného podnikání, sjednocujeme podnikatelské aktivity rodiny pod jednu obchodní značku HARRER'S a Salon Elisabeth se mění na HARRER'S fashion hair.


V roce 2020 se Lucka stává se svým salonem finalistkou krajského kola Moneta Živnostník roku Ústeckého kraje. Drobné ocenění, které nám dává zpětnou vazbu, že píle s vytrvalostí nese své ovoce.


Lucka na vyhlášení finalistů krajského kola Moneta Živnostník roku 2020

Certifikát finalisty Moneta Živnostník roku 2020

Se salonem se pomalu blížíme k výročí krásných 18 let, takové jeho plnoletosti, což je příležitost posunout jej opět o něco výše, do zralé dospělosti.


Doba nás všechny zrovna těžce zkouší. Všichni řešíme dopady Covidu a všeobecnou drahotou odstartovanou raketovým růstem cen energií, stejně jako v následujících letech budeme muset řešit tvrdou ránu od českých politiků v podobě plošného zvýšení přímých i nepřímých daní s přesunem kadeřnických služeb do nejvyšší sazby DPH. A to je přesně ta správná výzva pro nás.


Pouhá úsporná opatření nejdou dělat bez dopadu na kvalitu do nekonečna a zpravidla vedou k postupnému úpadku. Proto v roce 2022 rozjíždíme přípravné práce na vskutku masivní investici do renovace a do rozšíření pečujících služeb na té nejvyšší úrovni.


V březnu 2023 na 9 měsíců přesouváme provoz salonu do provizorní prostory v našem domě a pouštíme se do kompletní přestavby v takovém rozsahu, že jenom první tři měsíce v podstatě jenom vybouráváme nepotřebné zdivo a měníme v podlaze i ve zdech rozvody inženýrských sítí na míru nové dispozice.


Koho by zajímala celá anabáze této renovace s provázejícími radostmi i starostmi, může si o ní přečíst podrobné pojednání v článku: https://www.salon.harrers.eu/post/renovace-salonu.



Šli jsme do tohoto projektu celými svými srdci a i přes zásadní proměnu a mnohem vyšší míru luxusu zůstáváme stále tím rodinným venkovským salonem, jehož dveřmi může směle vstoupit opravdu každý.


Nový kabát jsme salonu střihli vskutku fajnový, ale to podstatné jsme vložili do přidané hodnoty, která nám v jeho dospělosti umožnila posunout samotnou péči o vlasy i vlasovou pokožku na úroveň, která v danou chvíli nemá u nás mnoho konkurence. V našem novém vlasovém wellness klienti dostávají komplexní péči, od trichologického vyšetření stavu kvality vlasů, jejich kořínků a vlasové pokožky pod mikroskopem, přes následnou péči o vlasy v páře, až po péči o vlasovou pokožku s aplikací sér pod vysoce koncentrovaným kyslíkem. To vše v náležitém komfortu v leže s japonskými relaxačními Yume SPA Dream Shampoo rituály, díky kterým u nás zapomenete na všechny starosti života. Na zakázku vysochaná fontána lady myjící si vlasy už jenom v šumu padající vody dotváří atmosféru celého tohoto konceptu.


Vlasové wellness v HARRER'S Fashion Hair

Žijeme v rychlé uspěchané době, ve které o to více zaniká hodnota všední každodenní práce pro rodinu a děti, která nedochází žádného ocenění, popřípadě vzácně sem tam ojedinělého. Proto své služby nastavujeme jako poctu všem takto nedoceněným ženám i mužům, protože všichni máme potřebu cítit se výjimečnými, co si náležitou pozornost a péči zaslouží také.


S touto filozofií jsme před 18 lety začínali, a s touto filozofií jednou, až s věkem nám ubydou síly, náš salon předáme našim následníkům. Ať jste seniorem, co si k nám čas od času zajdete dopřát zastřižení, oholení nebo vodovou. Ať jste rodičem složitě hledající vzácné volné chvilky pro sebe v době školy svých dětí. Ať jste v práci do úmoru vytěžováni a jste rádi, když můžete trochu vydechnout alespoň v podvečer, kdy ostatní si už dávno užívají u teplého krbu domova. Ať jste ti šťastnější, co už sklízí ovoce své práce a mohou si dopřát hýčkání kdykoliv, kdy cítí potřebu. Nebo ať jste ti, co už jenom řeší, jak svými možnostmi dělat svět hezčím. U nás jste všichni vítání bez rozdílu. Protože čím více u jedněch tržíme, tím více můžeme ulevit našim seniorům či dalším potřebným, kteří pozornost nás všech jednoduše potřebují. Jsme takovou jednou velkou rodinou, ve které se všichni cítí fajnově ♥.


***

Tak tohle je náš příběh. Cesta, která nás, a především srdce našeho rodinného salonu Lucku, dovedla až do prestižní Haute Coiffure Française, mezi světové kadeřníky pečující o hodnoty a poslání krásného kadeřnického řemesla, kteří jsou vzorem a učiteli nastupující generace kadeřníků.


Děkujeme všem za Vaší přízeň a jste u nás vítáni.



Lucie & Lubomír & Elisabeth



127 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page